WAB als opvolger van de WWZ

WAB als opvolger van de WWZ


De WWZ is niet meer. Deze wet stamt uit 2015, maar is in 2020 vervangen door de WAB. WWZ stond voor Wet werk en zekerheid. De nieuwe wet heeft een andere naam. Namelijk: Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). In dit artikel gaan we jou kort het doel van de wet en wat je ermee kunt vertellen.

Wat is het doel van deze nieuwe wet?
De wet is al even van kracht, namelijk sinds 1 januari 2020. Deze wet is in het leven geroepen ter verbetering van de voorgaande wet (De WWZ dus). Het voornaamste doel van deze nieuwe wet is om de verschillen tussen vaste en flexibele arbeid kleiner te maken. Hierbij heeft het kabinet getracht in deze wet om het aannemen van flexkrachten te ontmoedigen en juist het aannemen van vaste arbeidskrachten te stimuleren. Maar aan de andere kant heeft de wet als doel om ook meer zekerheid te bieden voor flexibele arbeidskrachten. Het spreekwoordelijke mes snijdt dus aan twee kanten bij de WAB.

Goede voorbereiding
Als bedrijf zijnde wat het belangrijk om je goed voor te bereiden. Er zijn namelijk nogal wat veranderingen gekomen door de nieuwe WAB. Denk hierbij aan veranderingen in het contracten, ontslagrechten en WW-premies. Als je werkgever bent, moet je zeker weten wat deze nieuwe WAB allemaal inhoudt en wat er precies verandert. Je hebt namelijk de nodige maatregelen moeten treffen om aan de wet te kunnen voldoen.

De planning
Naast de uitvoering van de wet, is de planning ook een belangrijk aandachtspunt. Het doorvoeren van veranderingen binnen je bedrijf, kan de nodige gevolgen hebben. Denk hierbij aan de gevolgen van het aannemen van meer vaste arbeidskrachten. De kans op meer verzuim is aanwezig. Hier kan je je weer voor indekken. Kortom: bereid je goed voor, maar plan zeker ook goed.