Waarom kiezen voor co-ouderschap in plaats van een omgangsregeling?

Waarom kiezen voor co-ouderschap in plaats van een omgangsregeling?

Het is niet leuk, maar voor sommige stellen is het toch de beste oplossing: scheiden. Steeds meer mensen scheiden tegenwoordig. In 2018 vonden er 16.748 echtscheidingen plaats waar kinderen bij betrokken waren. Scheiden heeft een flinke impact op je eigen leven, maar vergeet niet dat het juist voor de kinderen heel zwaar kan zijn. Gelukkig zijn de regelingen die je kunt treffen na een scheiding er allemaal met één doel: het beste voor het kind regelen.   We kennen allemaal de omgangsregelingen waarbij een kind voor het grootste deel bij één van de ouders is. Maar tegenwoordig kiezen steeds meer gescheiden ouders ervoor om een co-ouderschap aan te gaan. Dit wil zeggen dat de verdeling van de dagen 50-50 wordt en dat ook alle zorgtaken eerlijk worden verdeelt. Deze regeling kun je vast laten leggen bij een rechtbank, maar co-ouderschap kun je ook onderling regelen, eventueel met advies van een advocaat of een mediator.  

Voordelen van een co-ouderschap

  • De kinderen spenderen hun tijd evenveel bij beide ouders zo bouwen ze met beide ouders een gelijke band op en vindt er geen vervreemding plaats.
  • Een eerlijke verdeling zorgt voor balans in de kosten en de zorgtaken. Zo zijn ouders allebei verantwoordelijk voor schoolactiviteiten, sport- of hobbyclubs.
  • Door de eerlijke verdeling in tijd heb je allebei kwalitatieve tijd, allebei de ouders spenderen tijd met hun kinderen in het weekend en doordeweeks.
  • Er kunnen financiële voordelen aanzitten omdat beide ouders aanspraak kunnen maken op toeslagen voor het kind.
 

Nadelen van co-ouderschap

  • Een co-ouderschap kan eigenlijk alleen werken als ouders nog goed met elkaar kunnen praten. Er blijft veel contact tussen ouders omdat er veel geregeld moet worden. Dit moet je goed aan kunnen, ook in de toekomst als er een eventuele nieuwe partner is.
  • Een co-ouderschap is lastig te combineren met werk. Vaak zie je in een co-ouderschap dat beide ouders parttime werken in plaats van één parttime en één fulltime.
  • De kosten voor de kind(eren) kunnen, zeker in het begin, hoger uitvallen. Dit komt omdat veel spullen dubbel aangeschaft moeten worden. Zo hebben ze in beide huizen genoeg spullen en hoeven de kinderen niet met hun hebben en houwen te zeulen.
  • Een co-ouderschap kan onrustig zijn voor kinderen. Vaak wordt er voor deze regeling gekozen als de kinderen iets ouder, en dus zelfstandiger zijn. Er vinden veel wisselmomenten plaats die onrust kunnen geven. Elke keer als ze weer in het andere huis zijn moeten ze weer even acclimatiseren.
  • Als ouders moet je dicht bij elkaar blijven wonen. Over het algemeen geldt er een afstand van 7km, maar dit is niet bindend. Dit kun je dus altijd bespreken met jouw ex-partner.